Ez a cikk archiválva lett. A weboldalról már közvetlenül nem elérhető.

Halloween ünnepén

2023. szeptember 15
2086
Halloween ünnepén

  Eredetileg a halloween az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír népszokás, melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg. Ám az 1800-as évek közepe körül átkerült Észak-Amerikába is az ír bevándorlók által. Az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnep jelmezes kéregetéssel, töklámpás faragással, beöltözős partikkal telik. A halloween ünnepe az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a 2000-es évek elején a halloweenhez kapcsolódó szokások elkezdtek terjedni Magyarországon is.


  Nálunk elsősorban -a halloween szimbólumának - a vicsorgó töklámpás kifaragásának és a jelmezes beöltözésnek a szokása terjedt el. Már nem csak az angol -és két tannyelvű vagy nyelvi iskolák, és a külföldiek tartják meg, hanem egyre több szórakozóhelyen is rendeznek ilyen tematikájú esteket.

Manapság - bár még sokan elutasítják, idegennek érzik a magyar kultúrától - már baráti társaságok, családok is mind többen rendeznek vidám beöltözős bulikat felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Szörnyek, vámpírok, filmek és mesék szereplői, bármilyen félelmetes maszkot viselő jelmezesek megjelenhetek ezeken az eseményeken. Ez a szokás onnan ered, hogy a kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe, akik félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, hogy összezavarják a holtak szellemeit.

                                      

  A mai halloween fesztiválok legnépszerűbb elemei a boszorkányok, a kísértetek, a természetfeletti lények, szuperhősök, és egyéb rémségek, pl. horrorisztikus filmek szereplői. Közkedvelt szokás az arcfestés, a különös kontaktlencsék behelyezése, a sebtetoválások, egyéb extrém kellékek viselése. Kölcsönzőnkben ehhez többféle kelléket is beszerezhetsz.

   Ha ötletekre van szükségetek, itt az oldalunkon vagy a kölcsönzőnkbe ellátogatva biztosan megtaláljátok az ideális szelleműző maskarát.