Halloween ünnepén

2019. október 25
1143
Halloween ünnepén

  Eredetileg a halloween az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír népszokás, melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg. Ám az 1800-as évek közepe körül átkerült Észak-Amerikába is az ír bevándorlók által. Az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnep jelmezes kéregetéssel, töklámpás faragással, beöltözős partikkal telik. A halloween ünnepe az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a 2000-es évek elején a halloweenhez kapcsolódó szokások elkezdtek terjedni Magyarországon is.


  Nálunk elsősorban -a halloween szimbólumának - a vicsorgó töklámpás kifaragásának és a jelmezes beöltözésnek a szokása terjedt el. Már nem csak az angol -és két tannyelvű vagy nyelvi iskolák, és a külföldiek tartják meg, hanem egyre több szórakozóhelyen is rendeznek ilyen tematikájú esteket. Remélhetőleg ez a 2020-as korlátozó rendelkezések ellenére is így lesz.

Manapság - bár még sokan elutasítják, idegennek érzik a magyar kultúrától - már baráti társaságok, családok is mind többen rendeznek vidám beöltözős bulikat felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Ezek kisebb létszámúak, jellemzően egy társaságból kerülnek ki a jelenlevők is, ezért 2020-ban talán az ilyen összejövetelek lesznek többségben. Szörnyek, vámpírok, filmek és mesék szereplői, bármilyen félelmetes maszkot viselő jelmezesek megjelenhetek ezeken az eseményeken. Ez a szokás onnan ered, hogy a kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe, akik félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, hogy összezavarják a holtak szellemeit.

                                      

  A mai halloween fesztiválok legnépszerűbb elemei a boszorkányok, a kísértetek, a természetfeletti lények, szuperhősök, és egyéb rémségek, pl. horrorisztikus filmek szereplői. Közkedvelt szokás az arcfestés, a különös kontaktlencsék behelyezése, a sebtetoválások, egyéb extrém kellékek viselése. Kölcsönzőnkben ehhez többféle kelléket is beszerezhetsz.

   Ha ötletekre van szükségetek, itt az oldalunkon vagy a kölcsönzőnkbe ellátogatva biztosan megtaláljátok az ideális szelleműző maskarát.